20 årslag, uken som gikk, mitt syn på stomi og hva som skjer fremover.

Mandag:

Det bursdagen til lillebroren min. Mamma og jeg var borte hos pappa litt før kl. 7 for å vekke han med frokost og gaver på sengen. Vi er noen luringer. Haha! Neida, dette er en tradisjon som vi har. Så en lærepenge, legg deg alltid med fin pysj og prøv å få litt skjønnhetssøvn natta før bursdagen din, for vi kommer syngende inn og tar bilder av deg. Mohahahahahah.

I dag har du bursdag!
Verdens beste gutt, min aller beste venn og ikke minst lillebror. Du har alltid vært en “gogutt”, og tror ingen kan si noe annet. Du er hensynsfull, forståelsesfull, intelligent, snill, omsorgsfull, rett og slett – tvers igjennom god. Du har alltid stilt opp for meg og alle andre rundt deg og jeg vil gjøre alt i min makt for å gjengjelde dette. Du fortjener kun alt godt og det er noe jeg mener fullt og helt. Du er det beste som har skjedd meg og du skulle bare vist hvor mye du faktisk betyr for meg. Du kom inn i livet mitt for 20 år siden i dag, og syntes fortsatt du burde hett Haldis… Så dumt mamma og pappa ikke gikk med på det. Men har snart vent meg til Lars Magnus, så det får gå… Du har gått igjennom mye ved å være min bror, mest positivt, men også negativt.. Dette beklager jeg sterkt! Alt utenom å kle deg ut som jente en million ganger da vi var små, det angrer jeg ikke på for det var kjempe gøy (for meg!??) 
” Dette var noe av innlegget jeg skrev til Lars Magnus. Hvis du vil lese resten og se bilder, så finner du det på facebook-siden min.

Bursdagen hans feiret vi på lørdag, med snitter og kaker i de fleste former og farger. Kjempe koselig var det også da vi endelig hadde klart at hele familien kunne komme. Han ble jo tross alt 20 år.

Vet ikke om det syntes så godt, men på det fatet lengst vek er det spesial laget fat med mat til Morten. Dette er en internvits mellom pappa og Morten. For å si det kjapt, Morten er en plukker. Han plukker vekk druer eller paprika på osten, tar vekk løk på karbonadene og salaten selvfølgelig. Så pappa lagde noen snitter med bare gulost, bare karbonader, noen med ost og skinke og noen med bare roastbif. 

Maten alt i alt falt i smak hos alle sammen, det var kjempe godt! Du er så flink pappa! 

 

 

Tirsdag:

I dag dro mamma og jeg til Gjøvik for å delta på et kurs som heter: “Hvordan leve med Morbus Crohn eller Ulcerøs Colitt.” Noe som var veldig interessant, da du både møter samme med lignende plager eller som er blitt “friske”. (Du blir aldri frisk, men du kan være så heldig å finne medisiner for å holde sykdommen i sjakk. Eller operasjon.Lignende plage skriver jeg fordi ALLE reagerer forskjellig). Kurset varer fra kl.10-15, men pauser når det trengs og ei matpause rundt kl.12. Det er også nå på tirsdag, så ja, det er over 2 dager. Det var leger innen feltet som holdt foredrag og vi kunne stille spørsmål underveis. Til slutt var det en mann som holdt foredraget: “Hvordan leve med stomi.” Det var vel egentlig det mest interessante med dette kurset, mest fordi man har så skrekk for denne stomien, man hører aldri noe bra om den.. Legen min og jeg har jo nevnt det flere ganger at det er en mulighet for meg med stomi, men da har jeg stått helt på bakbena og nektet.. Nå er jeg mer åpen for det, men kan jeg slippe så gjør ikke det noe, for å si det sånn. Alle vil jo slippe og legge tarmen ut av et hull på magen. Men som jeg sier da, DA har du ikke vært dårlig nok i den. Er du dårlig nok så vil du gjøre hva som helst for å få slippe alle problemene og smertene.

Du kan jo tenke litt på det. Hva er best?

-Å ligge med konstante smerter, gå på do 10-50 ganger daglig og ikke få gjort noe av hva du vil. Du må også hele tiden passe på hva du spiser, når du spiser og hvor mye eller lite du spiser.

Og mye mer! 

 

Eller:

-Å ha en pose på magen som ingen ser eller merker noe av, slippe smerter og masse do-turer OG du kan gjøre alt det du vil som “alle andre kan”.

(Ja, du må gjennom en operasjon eller to, men det måtte jeg for å fjerne mandlene også, så ser ikke helt problemet egentlig med en operasjon..) 

 

 

Onsdag:

Helt ærlig så var jeg sliten og dårlig at jeg vurderte ringe noen for å få dem til å komme å hjelpe meg opp av sengen inn på do, lage frokost til meg og hjelpe meg fra do og til sofaen til Morten kom hjem. Men ville ikke bry noen, så jeg krabbet/krøp inn på badet med nesten null følelse i bena fordi jeg hadde så vondt i alle leddene i kroppen. Dette er min virkelighet, hater innrømme det, men er jo ingen hemmelighet. Resten av dagen var kort sagt, mye tårer, svette og blod. Tror det oppsummerte greit nok så trenger ikke gå mer inn på den dagen. Takk gud for at energien kom utover dagen og smertene ble så sterke at jeg ikke merket de i bena så jeg gikk inn på kjøkkenet og fikk spist frokost. (Dette var rundt kl.16. Så burde ha spist MANGE måltider før den tid. “Bare gå å lag deg litt mat” …Hva hvis jeg ikke klarer. Hva da? Føttene mine var jo nesten dobbel str. blå og lilla hvis noen lurte og kjenner seg igjen, jeg er vandt til dette, men noen ganger så skulle jeg ønske jeg hadde mobilen i nærheten så jeg kunne tatt bilde av de..)

 

(Grunnen til at jeg skriver dette er ikke for medlidenhet, men for at dere som ser på meg som “frisk” kanskje skjønner at alt er ikke som det ser ut.)

 

Torsdag:

Bedre form enn onsdag, men fortsatt sliten og dårlig. Jeg orket komme meg på badet, så inn til kjøkkenet. Der satte jeg meg ned på gulvet og lagde mat. Hadde det ikke vært for katten hadde jeg fått et psykisk sammenbrudd. Klart man blir sliten i hodet av å ikke fungere… Katten koste med meg der nede på gulvet og la seg ned ved siden av meg, og mer enn det skulle ikke til for at jeg skulle føle at jeg ikke var alene og at om ikke så lenge så går smertene over og jeg kommer meg opp av gulvet og kan sette meg mykere i sofaen eller legge meg litt i senga. Dagen gikk og jeg ble bedre og bedre. Morten kom hjem og jeg serverte han en øl og sjokolade før han gikk i dusjen også lagde middag til oss. Han viste ikke helt hvordan dagen min hadde gått, men siden jeg kom meg gjennom den så trengte jeg ikke klage om det heller. Kvelden avsluttet jeg med en alt for lang dusj som jeg bare nøt med å bare sitte i dusjen varme meg. (Mange med leddplager kjenner igjen dette med at er du varm, er leddene ofte bedre). Etter det var det å legge seg i reint sengetøy, sovemedisin og en som stryker meg på ryggen. Da ble dagen reddet.

 

Fredag:

Heldigvis(!!!) bedre i dag enn i går, i dag har jeg kommet meg på do, jeg har ryddet litt i stua, lagd med frokost, mellommåltid, lunsj, mellommåltid, middag og nå sitter jeg med kveldsmaten helt selv. Det er på slike dager jeg tenker på alt jeg vil klare når jeg blir frisk. For jeg skal jo bli frisk! Det er det øverste på lista over ting på Bucket-listen min. Jeg tenker ofte på hva jeg skal gjøre først. Skal jeg begynne å jobbe litt smått samtidig som jeg gjør ferdig utdannelsen min eller skal jeg fokusere 100% på å få ferdig utdannelsen min først? Hva eller hvor skal jeg søke jobb den dagen jeg blir frisk osv.. Og familie, jeg vil jo stifte familie men først helse, så utdanning, fast inntekt og sted å bo som er våres. kommer familie. For de som lurer så komme familie alltid først, men akkurat nå så kommer den familien jeg har aller først. Før helse og alt. Hadde jeg ikke hatt familien min så hadde jeg jo ikke vært her i dag(uansett helsetilstand).

Resten av dagen i dag har gått til Taco, tv, tegning(til fingrene mine stivnet helt), planlegging av helga, neste uke og litt blogging da. Men det fikk dere sikkert med dere. Haha!

 

I morgen skal Morten og jeg reise litt rundt, men tror vi skal reise å bade. Det er så godt for kropp og sjel.. Også skal vi til svigermor en tur før vi retter nesen hjemover (Pleier ikke bruke det utrykket, men, jaja) Skal også på kino i morgen, da det er Den store kino-dagen i morgen og halv pris ganske mange steder. Pluss at vi skal se “A Bad Moms Christmas”. Har gledet meg til to’eren helt siden jeg så “Bad moms” for første gang. Hvis vi ikke ser den i morgen, så blir det kino på søndag etter vi har vært på familiemiddag. Så da sa jeg egentlig alle planene for helgen, da det siste på listen for helgen er familiemiddag hos pappa på søndag, det gleder jeg meg MYE til! 

 

Neste uke har jeg ingen fastsatte planer. Bortsett fra kurs på tirsdag fra kl.10-15. Da skal han ene “Crohn’s legen min”(Vi i familien kaller han det) holde foredrag, det gleder jeg meg til da han har mye fornuftig å si når jeg er hos han annen hver mnd. På tirsdag skal vi også få svar på mye forskjellig som vi ikke helt fikk svar på forrige tirsdag, men dette kommer jeg til å skrive litt mer om på tirsdag.

 

 

Håper dere får en kjempe fin helg!

 

 

Så blogges vi!      

 

 

 

M.Victoria S.

 

 

 #blogg #hverdag #helse #fredag